Resa med barn

De allra flesta minns nog sin första stora resa. Hur det var att sätta sig i bilen, tåget, båten eller flygplanet och se världen åka förbi genom fönstret. Att ta de där första stegen på en främmande plats eller kanske till och med i ett främmande land. Kanske var det lite läskigt, kanske var det bara spännande, men det var framförallt ett äventyr.

Packning för barn

Även om barnet ser resan som ett stort, spännande äventyr så kanske föräldern har ett fullt sjå med logistiken. Utöver att ansvara för sig själv så är det biljetter, pengar, restider och så barnens packning. Kan verkligen alla leksaker följa med? Och vad behövs det för kläder? Oavsett vart ni ska resa är det viktigt att tänka på klimatet. Är det en solsemester så kanske det behövs mer badkläder än jackor. Ska ni däremot ut och vandra i fjällen så är det precis tvärtom. Olika barn har också olika behov men med hjälp av till exempel Gant barnkläder så kan du som förälder få med allt som behövs på resan.

Mellanmål och nöjen för resan

Långa resor kan vara svåra att hantera som barn. Spring i benen måste komma ut och kanske gör hungern sig påmind flera gånger. Kör ni själva så planera in bra raststopp där ni kan leka och fika. Åker ni däremot kollektivt så krävs det lite mer packning. Lätta mellanmål som frukt, smoothies, bär och nötter funkar för en kortare resa. Vid längre kanske ni måste ha matlådor om det inte finns möjligheter att köpa mat på resan. Det kan också vara värt att ha med någon mindre leksak, en favoritbok eller kanske en surfplatta med de bästa filmerna och serierna eller något roligt spel. Kom bara ihåg att ha hörlurar redo för att inte störa de andra resenärerna.

Vissa färdmedel som tåg och större färjor kan ha speciella lekutrymmen för barn där springet kan få komma ut. Ett annat alternativ är att resa sent på kvällen eller under natten så att barnet kan sova under resan. För barn som somnar lätt kan det vara perfekt, men kanske ett svårare alternativ för den som är svår att natta.

Det stora äventyret

Resa med barn kanske låter som en stressig semester, men med en välplanerad resa finns det alla möjligheter till spännande upplevelser och en härlig tid tillsammans. Du som förälder kanske har gjort samma resa tusen gånger, men genom att uppleva det tillsammans med ett barn som reser för första gången kan även du uppleva äventyret på nytt.