Att resa i världen

För den som älskar att resa är det en bra tid att leva. Om man räknar bort coronapandemin har de senaste årtionden inneburit mängder av sätt att resa på och till.

Olika sätt att resa på

Det som kanske utvecklats mest är sätten att resa på. Om man kollar det moderna resandet för svenskar var charterflygen till bland annat Spanien den första etablerade formen. Charterresor lever i allra högsta grad kvar, även om det nu finns många andra sätt att resa på.

Mycket beror på vilket sätt man är intresserad av att resa på, och vad ändamålet är. För den som vill resa långt – till Asien, Nordamerika eller Sydamerika – är flyg nästan det enda alternativet. I alla fall ett av få rimliga alternativ om man har en begränsad tid för sin semester. Just flyget kritiseras ofta, men fortsätter att vara det smidigaste alternativet att resa långt.

Men för den som enbart reser inom Europa kan flyget av flera anledningar väljas bort. Flygskammen är en, men det finns fler. Till exempel vill fler personer kunna se fler ställen på sina resor. Det gör att man väljer bland lite olika sätt. Till exempel att tågluffa, vilket fått ett uppsving igen under de senaste åren.

Fler väljer annars att flyga till en destination, för att sedan ta sig runt den regionen eller landet via andra resmål. Det kan till exempel handla om att flygga till Barcelona för att därifrån hyra en bil och besöka andra städer.

Nya resmål i världen

Att Spanien och södra Europa länge varit det klart populäraste resmålet går inte att argumentera bort. Så väl Spanien som Portugal, Frankrike, Italien och flera andra sydeuropeiska länder får miljontals turister från Norden, Storbritannien och Tyskland varje år.

Samtidigt förändras turismen. Fler och fler vill inte åka på charterresor till de populäraste och soligaste resmålen. Även om sol och bad fortfarande är omtyckt vill fler ta del av urbefolkningens vardag. Vare sig det handlar om en spansk by eller livet i Asien.

Vietnam har blivit populärt att åka till, som ett alternativ för Thailand. Här går det också att njuta av en fantastisk natur, men utan de enorma hotellen överallt. Backpacking är ett resesätt som används där, och då inte minst av ungdomar, som till exempel tagit ett sabbatsår efter gymnasiet.

Även Sydamerika har blivit mer populärt sedan tidigare. Mycket tack vare att säkerheten ökat. Från att vara en kontinent där militärdiktaturer var vanligt förekommande, till att vara ett säkert turistmål. De som reser till Sydamerika kan göra det av många anledningar. Bland annat den fantastiska historia som man får ta del av där, bland annat i Peru. Men även det storstadsliv som kan erbjudas till exempel i Argentinas huvudstad Buenos Aires.