Handla taxfree på resan – att tänka på

Om du är en person som ofta befinner dig på resande fot har du säkerligen redan koll på vad taxfree är och hur det fungerar. När vi ska resa till ett annat land, t.ex. med båt eller flyg, har vi möjlighet att handla många olika produkter, utan att behöva betala den skatt som annars är pålagd. På så sätt kan vi investera i våra favoritprodukter utan att behöva betala fullt pris.

På majoriteten av alla flygplatser i världen är taxfree tillgängligt för privatpersoner, men det finns regler och lagar som du behöver ha koll på för att handla på bästa sätt. Det är t.ex. inte ovanligt att man köper snus och cigaretter, såväl som alkohol på taxfree. Idag kan du köpa billigt och högkvalitativt snus även på andra sätt. Letar du efter billigt snus kan du med fördel vända dig till onlinebutiken Nettotobak som erbjuder ett stort sortiment av snus i olika smaker. Även på så sätt kan du spara in en hel del pengar.

Taxfree regler – detta gäller

Vilka regler som gäller beror bland annat på om du ska resa in i Sverige från ett land innanför EU eller om du kommer från ett land utanför EU, t.ex. Thailand. Här listar vi båda alternativen.

Resa till Sverige från ett land inom EU

Reser du från ett land inom EU, t.ex. Spanien eller Frankrike, är det helt okej att köpa vätskor som du sedan tar med dig in på planet. Det är dock viktigt att du först tar dig igenom säkerhetskontrollen på avreseplatsen. Ska du mellanlanda (i land inom EU) behöver du dock se till att alla förpackningar är förslutna och kunna uppvisa kvitto.

Resa till Sverige från land utanför EU

Kommer du till Sverige från ett annat land, t.ex. Thailand, och inte mellanlandar får du fritt köpa med tobak, alkohol och andra produkter och ta med dig det direkt i handbagaget. Återigen är det viktigt att du först går igenom säkerhetskontrollen. Dock kan det finnas begränsningar för hur tungt eller stort ditt handbagage får vara.