Resa i världen

Resmål i SydamerikaResmål i Sydamerika

Resmål i EuropaResmål i Europa

Att resa i världen

För den som älskar att resa är det en bra tid att leva. Om man räknar bort coronapandemin har de senaste årtionden inneburit mängder av sätt att resa på och till.

Olika sätt att resa på

Det som kanske utvecklats mest är sätten att resa på. Om man kollar det moderna resandet för svenskar var charterflygen till bland annat Spanien den första etablerade formen. Charterresor lever i allra högsta grad kvar, även om det nu finns många andra sätt att resa på.

Mycket beror på vilket sätt man är intresserad av att resa på, och vad ändamålet är. För den som vill resa långt – till Asien, Nordamerika eller Sydamerika – är flyg nästan det enda alternativet. I alla fall ett av få rimliga alternativ om man har en begränsad tid för sin semester. Just flyget kritiseras ofta, men fortsätter att vara det smidigaste alternativet att resa långt.

Men för den som enbart reser inom Europa kan flyget av flera anledningar väljas bort. Flygskammen är en, men det finns fler. Till exempel vill fler personer kunna se fler ställen på sina resor. Det gör att man väljer bland lite olika sätt. Till exempel att tågluffa, vilket fått ett uppsving igen under de senaste åren.

Fler väljer annars att flyga till en destination, för att sedan ta sig runt den regionen eller landet via andra resmål. Det kan till exempel handla om att flygga till Barcelona för att därifrån hyra en bil och besöka andra städer.

Nya resmål i världen

Att Spanien och södra Europa länge varit det klart populäraste resmålet går inte att argumentera bort. Så väl Spanien som Portugal, Frankrike, Italien och flera andra sydeuropeiska länder får miljontals turister från Norden, Storbritannien och Tyskland varje år.

Samtidigt förändras turismen. Fler och fler vill inte åka på charterresor till de populäraste och soligaste resmålen. Även om sol och bad fortfarande är omtyckt vill fler ta del av urbefolkningens vardag. Vare sig det handlar om en spansk by eller livet i Asien.

Vietnam har blivit populärt att åka till, som ett alternativ för Thailand. Här går det också att njuta av en fantastisk natur, men utan de enorma hotellen överallt. Backpacking är ett resesätt som används där, och då inte minst av ungdomar, som till exempel tagit ett sabbatsår efter gymnasiet.

Även Sydamerika har blivit mer populärt sedan tidigare. Mycket tack vare att säkerheten ökat. Från att vara en kontinent där militärdiktaturer var vanligt förekommande, till att vara ett säkert turistmål. De som reser till Sydamerika kan göra det av många anledningar. Bland annat den fantastiska historia som man får ta del av där, bland annat i Peru. Men även det storstadsliv som kan erbjudas till exempel i Argentinas huvudstad Buenos Aires.

Hyrbil och backpack

Just hyrbil och backpack har ännu en gång blivit populära sätt att resa på. Det finns dessutom flera anledningar till varför de här två formerna blivit så uppskattade.

Därför hyr fler bil

Att hyra en bil och få friheten att se sig omkring i ett land är en lyx som förr var få förunnat. Men i takt med att fler personer blev mer säkra och vana att resa innebar det att de ville testa nya sätt. Därför slopades de femstjärniga hotellen, och ett enklare levnadssätt på semester blev alternativet.

Det finns olika sätt att resa på med en hyrbil. Ett vanligt alternativ är dock att man har en startpunkt. Är det i Portugal kan det till exempel vara Lissabon. Då flyger man dit, och sover kanske första natten där, för att sedan hyra en bil. Efter det är man fri att ta sig dit man vill. Kanske vill man se de gamla slotten i norr? Då kan man ta sig upp mot Braga och Porto, som bjuder på en fantastisk historia. Många stannar inte mer än ett par nätter på varje ställe, för att sedan ta sig vidare till en ny destination med bilen.

Anledningen till att detta här blivit populärt är just möjligheten att kunna se mycket under en semester. Om man checkade in på ett all inclusive-hotel på tre veckor på Gran Canaria fick man lyx och lugn. Men vill man kunna se flera delar av ett land under sin lediga tid är hyrbilssemestern bättre.

Spara på miljön med backpacking

Fler och fler har insett att deras livsstil har en stor påverkan på miljön och klimatet. Samtidigt är det få som vill ge upp resandet helt och hållet, vilket inte är ett tvång; man resa på ett miljövänligare sätt. Att minimera flygandet kan då vara en idé, samtidigt som man tar sig fram till fots eller via kollektivtrafik.

Fördelarna med att resa som backpacker är många. Att det minskar ens intryck på miljön är en sak. Det görs inte minst genom att man tar med och återanvänder saker som finns i ens backpack. Det sparar på miljön. Dessutom är det billigare. Istället för att bo på hotell och flyga överallt kommer man nu även kunna göra fler saker, eller resa även med en mindre budget.

Resmål i världen

Det går inte att komma undan faktum att idag finns det fler resmål än tidigare. Inte minst har flera kontinenter blivit mer populära.

Asiens och Afrikas framväxt

Att Thailand tillhör ett av svenskarnas mest populära resmål är fastställt sedan många år tillbaka. Med dess vacker natur, vänlig befolkning och billiga priser finns det många anledningar till att vilja besöka Thailand på sin resa.

Samtidigt har flera nya asiatiska resmål öppnats upp och blivit populära. Vietnam är ett, men både Kina och Japan fortsätter att växa i de svenska resenärernas ögon. För den som vill uppleva något nytt på sin semester är de här två länderna utmärkta val. Kulturen går inte att jämföra med den västerländska, vilket i sig ger unika erfarenheter. Dessutom finns Kinesiska muren i Kina och gott om gamla häftiga tempel i Japan att besöka.

Även Afrika är på frammarsch när det gäller resmål. Dessutom för olika typer av resenärer: för den som vill ha sol och bad finns det vackra kuster, och för den som vill vara med om häftiga djur- och naturupplevelser har Afrika också mycket att erbjuda.

Gillar man havet och de mäktiga vithajarna gör man klokt i att besöka Sydafrika. Samtidigt är Tanzania ett resmål för den som vill se djurlivets häftigaste varelser på land. Här kan man se lejon strosa runt, något som för svenskar är ovanligt att se, även om älgarna har sin charm.

Det finns också gott om häftig historia, inte minst i norra Afrika, till exempel i Egypten. De enorma pyramiderna är ännu häftigare att se på plats. Men det är bra att vara medveten om de oroligheterna som blossar upp både där och på andra håll. Man bör därför vara påläst om situationen innan man ger sig i väg.

Populära resmål i norra Sydamerika

Är du trött på de vanliga och årliga semesterresorna till Thailand eller de spanska öarna? Då kan norra Sydamerika vara något att hålla ögonen öppna för.

Nya erfarenheter varje dag

Det må vara skönt att åka till samma hotell i Thailand år efter annat. Tryggheten finns där, och semestern blir fortfarande trevlig. Men vill man testa sina resevingar har Sydamerika många destinationer, inte minst i norr.

Peru har till exempel Machu Picchu, som bland annat står högst på Unescos världsarvslista. Här får man uppleva historia som aldrig förr, med ruiner från byggnader som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns även fler häftiga resmål att ta sig till i Peru. Bland annat Lake Titicaca, Lima och Cusco.

Gillar man sol och bad kombinerat med äventyr har även Colombia en del att erbjuda. Till exempel Barranquilla. Förutom att det är en av världens trevligaste städer är det också ett av de säkraste resmålen i det landet. Annars har även Brasilien häftiga resmål uppe i norr. Inte minst om man är intresserad av att kunna uppleva Amazonas på andra sätt än enbart från sin TV-soffa i hemmet.

Häftiga resmål i södra Sydamerika

Att glömma av länder som Chile, Uruguay och Argentina är något man inte vill göra ifall man letar efter resmål i södra Sydamerika.

Vin i söder

Det finns många anledningar till att besöka Argentina. Just argentinska viner är några av de bästa i världen och landet i sig bjuder på olika typer av resor för olika typer av turister.

För den som vill ta det lugnt finns det gott om vingårdar att ta sig fram till, både i söder och västerut, något som gäller även för Chile. Storstadslivet finns också för den som vill uppleva det. I Argentina finns Buenos Aires, som tillhör en av världens största städer. Västerut i Chile är Santiago de Chile mindre, men säkrare.

I Uruguay finns Montevideo, huvudstaden som är nästan lika stor som Stockholm, men med lite fler invånare. Här finns också många häftiga resmål. Är man ute efter den sydamerikanska lyxen har Uruguay en pärla att erbjuda, det vill säga Punta del Este. Den staden brukar beskrivas som Sydamerikas Monaco och så väl kontinenten som världens största stjärnor, från skådespelare till artister och idrottare, har ett hus där. Det är något som dock drar upp priserna något.

Oväntade resmål i Europa

Det är inte svårt att hitta populära resmål i Europa. Men för den som istället vill hitta lite mer okända men ändå vackra ställen kan det vara en utmaning. Europa är dock fullt av vackra ställen, det gäller bara att hitta dem.

Från väst till öst

Några av de vackra ställena finns i Ryssland. Det är troligtvis få som under de senaste åren tänkt på att de vill resa till Ryssland, men det finns många anledningar till att göra det. Bland annat är Uppståndelsekyrkan i St Petersburg en av Europas vackraste platser. Även huvudstaden Moskva bjuder på flera vackra områden.

Dubrovnik tillhör ett underskattat resmål i Europa. Platsen är så vacker att den fick vara med i Game of Thrones. Lite nordväst finns annars Slovenien, ett land som verkligen fallit under radarn för många svenska resenärer. Men här finns Bledsjön, ett ställe som måste upplevas på plats.

Vill man vara kvar i norr har Norge gott om resmål att erbjuda. Norrmännen är mest kända för sina fjordar, men det finns så mycket mer. Vid Ringedalssjön finns till exempel en häftig stenformation som kallas för Trolltunga.

Södra Europa har annars redan kända populära ställen att besöka, och då inte minst i Spanien. Här finns några unika resmål att ta sig till. Två av dessa är Toledo och Segovia. De små städerna var tidigare spanska huvudstäder i perioder, och ligger en timmas resa syd respektive norr om Spaniens nuvarande huvudstad Madrid. Här finns en historia som är välbevarad men trots det inte blivit så populär som de torde kunna bli.

Resa i Sverige

Att kunna flyga iväg långt bort bara få ta det lugnt under semestern är skönt. Men då glömmer man bort att även Sverige med sina över 150 mil från syd till norr har mycket att erbjuda.

Stanna hemma i Sverige

Det finns dessutom en enorm variation av natur, och resmål som kan besökas såväl på vintern och sommaren. Vad det gäller de största städerna är förstås huvudstaden Stockholm tillsammans med Göteborg och Malmö något som måste besökas.

Men det finns mycket mer. Fårö på Gotland är ett en destination som inte bör glömmas bort av någon. Samtidigt har västkusten och Bohuslän en hel del fina platser, dit kvalar bland annat ön Marstrand in.

Vill man till norr finns det också många alternativ. Abisko i Lappland är tveklöst en av de vackraste platserna både i Sverige och hela Europa. Samtidigt finns Höga Kusten uppe i norr, som blivit populärare under de senaste åren.

Är man längst ner i Sverige finns det också gott om otroligt vackra ställen. Några av de här är katedralen i Lund, den lilla staden Helsingborg samt platser ute på landet. Något som till exempel kan vara Söderåsens nationalpark eller Dalby stenbrott.

Känn dig varmt välkommen att kontakta oss här om du har några frågor!

Resmål över hela världenResmål över hela världen